Van oudsher heeft de Arabier een belangrijke bijdrage geleverd in de veredeling van verschillende paardenrassen. Naast de adellijke uitstraling heeft het ras gezorgd voor de noodzakelijke inbreng van hardheid en prestatie. De Arabier heeft een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van de Volbloed, Trakehner, Shagya, Berber, Andalusiėr, maar ook in de Warmbloedfokkerij en het Friese paard. De invloed van de Arabier in de Welsh pony is onmiskenbaar als je de mooie hoofdjes van de Welsh ziet.
“De mix van de Arabier met de Welsh gaat dus flink
terug in het verleden.”
Deze invloed is waarschijnlijk al vroeg ontstaan bij de Romeinse bezetting van Engeland en op deze wijze ontstond de eerste introductie van de Arabier in Engeland. Op een later moment in de geschiedenis brachten ook de kruisvaarders de Arabieren mee naar huis als oorlogsbuit, welke vervolgens werden gebruikt als goede cavalerie paarden. De mix van de Arabier met de Welsh gaat dus flink terug in het verleden.
De Welsh pony komt ook in veel opzichten overeen met de Arabier. Geselecteerd om te kunnen overleven in zijn natuurlijke, nogal sombere, omgeving zijn het harde pony`s met een vriendelijk karakter en goede gangen.
De moederlijn van onze pony’s gaat terug naar een Arabische merrie genaamd Rodania. Deze merrie komt van oorsprong uit een van de belangrijkste merries van de wereldberoemde Crabbet stoeterij van lady Wentworth uit Engeland (zie ook in onze website onder geschiedenis). Vanuit deze merrielijn is er een combinatie gemaakt met de beste foklijnen van de Welsh. Op de stoeterij Rondeel van mw. A. Peletier-Muller in Hoenderloo is de basis gelegd van de succesvolle mix van deze twee rassen.
“Het beste van twee rassen.”
Ons streven is om het beste van deze twee rassen te blijven combineren waarbij het onze doelstelling is om een gelijkwaardig aandeel van de Arabier en Welsh te verkrijgen. Het percentage Arabier of Welsh mag in ieder geval niet onder het aandeel van de 25% komen.
Het fokdoel is om met de combinatie van deze twee rassen een veelzijdige pony te fokken met adel en een fijn, meewerkend karakter.
Uiteraard dient de pony te voldoen aan een goed geproportioneerd en functioneel exterieur met correct beenwerk en drie goede gangen.
Dit biedt de juiste basis voor prestatie.
“Fokken is uiteindelijk geen gokken.”
Bij het selecteren van onze hengsten maken we bij voorkeur gebruik van een reeds bewezen vererver of bij uitzondering van een zeer goede sportpony met een uitstekend pedigree. Bij beoordeling hiervan betrekken we 8 generaties en is de moederlijn zeker zo belangrijk dan de vaderlijke kant van de hengst.
Fokken is uiteindelijk geen gokken.