Rondeels Maxima

Deze merrie staat aan de basis van onze stoeterij Vidalls. In de tijd die ik doorbracht op stoeterij Rondeel te Hoenderloo is deze merrie mij altijd opgevallen als een pony met een welwillend karakter.
Maxima is een alerte pony met het juiste temperament voor een Arabier-Welsh. Hiermee bedoelen we dat ze niet snel in paniek is zodat de kinderen er goed mee overweg kunnen.
Uiteindelijk is het doel toch om een mooie pony met goede gangen te fokken waarmee de kinderen in alle vertrouwen mee om kunnen gaan. Als ik de dochter in de bak met Maxima tikkertje zie doen of voetballen dan denk ik, tja ook dat moet kunnen met je pony.Rondeels Maxima (2001) stokmaat 1,42 kleur vos met een percentage van 53,125 % Welsh via vader Vita Nova’s Golden Boris elite preferent en moeder Rondeels Moonlight (v. Rondeels Carino x Al Madina ox).

Vita Nova’s Golden Boris heeft als vader de beroemde Downland Folklore elite prestatie (1977 v. Downland Mohawk x Downland Starletta). Downland Mohawk is een nakomeling van Downland Romance x Downland Water Gypsy die beide als moeder Downland Love in The Mist hebben. Deze bekende merrie Downland Love in The Mist was kampioen in diverse wedstrijden, o.a. 3x de eerste prijs in de drielanden show, en daarnaast heeft ze goede keuringsresultaten geboekt alsook diverse bekende nakomelingen nagelaten o.a. ook de invloedrijke Downland Chevalier. De naam Downland uit de Engelse Welsh fokkerij kom je veel tegen in de pedigrees van de moderne fokkerij voor sportpony’s in west Europa. Vita Nova’s Golden Boris is gefokt uit de keur preferente merrie Vita Nova’s Sopraan v. Conquistador x Clarach Wild Rose ster-preferent. De hengst Conquistador is een 75% Arabier met v. Hamad ox en mv. Saoud ox die beide teruggaan op de Crabbet foklijnen. Beide Arabieren hebben meermalen de belangrijke hengst Mesaoud ox in hun pedigree. De Arabier Mesaoud ox is een van de belangrijkste grondleggers geweest voor het succes van de Crabbet stoeterij.

Rondeels Moonlight is de moeder van Maxima en heeft als vader de Welsh Rondeels Carino v. Rondeels Pengwyn, kampioen op de Engelse Royal Welsh Show van 1975 (een prestatie van formaat want het was nog niet eerder vertoond dat een hengst van buiten het oorspronkelijke fokgebied in Engeland het kampioenschap veroverde). De pedigree van Carino heeft de beste Welsh-lijnen in zich verenigt o.a. Twyford, Coed Coch, Ceulan en we komen in zijn pedigree diverse keren de bekende Welsh hengsten Coed Coch Madog en Coed Coch Glyndwr tegen. In de 4e generatie aan de moederszijde van Carino komen we de hengst Incoronax ox v. Raseem ox tegen welke weer voortkomt uit de Crabbet stoeterij. Op deze wijze ontstaan genetische verwantschappen in de pedigree waardoor consolidatie ontstaat in de basis. Deze wijze van fokken (lijnenteelt) werd vroeger veel toegepast bij bekende stoeterijen of stamboeken om de goede eigenschappen van een hengst of merrie genetisch te vast te leggen in de volgende generatie. De moeder van Rondeels Moonlight is Al Madina ox, v. Achim ox uit m. Shakra ox mv. Indian Magic ox, een Arabische merrie die in directe lijn teruggaat op de belangrijkste merrie van de Crabbet stoeterij Ridaa ox. Ook in de pedigree van deze merrielijn komen we de hengsten Mesaoud ox en Skowronek ox meerdere keren tegen.

Vita Nova’s Golden Boris elite
Downland Folklore
Downland Mohawk
Downland Love in The Mist
Conquistador
Rondeels Pengwyn
Coed Coch Madog

Rondeels Maxima v. Vita Nova’s Golden Boris elite preferent
Rondeels Moonlight v. Carino
Al Madina ox v. Achim ox
Shakra ox v. Indian Magic ox
Rissada ox v. Bright Shadow ox
Risseefa ox v. Faris ox
Risira ox v. Naziri ox
Risslina ox v. Rafeef ox
Rissla ox v. Berk ox
Risala ox v. Mesaoud ox
Ridaa ox v. Merzuk ox
Rose of Sharon ox v. Hadban ox
Rodania ox gefokt in 1869 door de Ruala tribe in Saoedi-Arabië

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vidalls Mistique

Mistique 1 jaar oud
Mistique

Vidalls Mistique (2008) stokmaat 1,46 moeder is Rondeels Maxima (zie hierboven) en de vader is Hennes H een zwarte hengst uit Weser Ems Duitsland.

Hennes H werd in 2004 de landskampioen bij de 4 jarige rijpony’s en was in 2005 bij de 5 jarige goed voor de 3e plaats in Duitsland. De hengst Hennes H werd in 2008 tijdens de elite Oldenburger veiling voor een record bedrag verkocht naar het buitenland. Vader Henry is een elite hengst die inmiddels meer dan 10 goedgekeurde zonen heeft en zeer goede vererving geeft in de richting van het samengesteld. Zijn vader Heros v. Cusop Hoity Toity is een meervoudig Welsh B keuringskampioen voortkomend uit een vooraanstaande Welsh stoeterij en gaat in een directe lijn terug op de bekende Criban Victor. Laura de moeder van Hennes H heeft als vader de zwarte Welsh Cob hengst Gerrig Brenin (in Duitsland Balthasar) die hoog genoteerd staat in de FN ranglijst voor dressuur alsook in het samengesteld. Het fijne karakter van de Welsh Cob met lijnenteelt naar het bewegingswonder Nebo Black Magic zorgt voor een waardevolle inbreng. De opvolgende hengst in het pedigree is Brockwell Puck met als vader de bekende Welsh B Brockwell Cobweb. Hierna volgt de hengst Shagya Basa welke is gefokt op de Crabbet stoeterij en zo weer een mooie aansluiting geeft op onze merrielijn (deze hengst komt ook in de 4e generatie voor bij het legendarische springpaard Milton en heeft zijn schimmelkleur ook aan hem te danken). De merrielijn gaat hierna weer terug naar de Criban stoeterij waaruit onder andere Criban Victor. Verder is er bij Hennes sprake van een groot percentage lijnenteelt op Doyll Starlight, een belangrijke grondlegger van de Welsh fokkerij. Kortom de hengst Hennes H is gezien zijn prestaties in combinatie met het mooie pedigree een waardevolle toevoeging voor de toekomst. In bijlage pdf uitgebreide pedigree Mistique en artikel Victor Criban.

Hennes H
Henry elite
Cusop Hoity Toity
Gerrig Brenin (Balthasar)
Brockwell Cobweb
Shagya Basa
Criban Victor
Dyoll Starlight

pedigree Vidalls Mistique
artikel Criban Victor

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vidalls MoiraVidalls Moira is onze jongste aanwinst van 2015 een schimmel uit de combinatie van Vidalls Mistique en de Shagya hengst Galan.

De keuze voor de elite hengst Galan (stamboek VZAP) is om een aantal redenen genomen. Galan is zeer interessant vanwege zijn eigen prestaties en de uitstekende afstamming. Tot 2012 is Galan met succes uitgebracht in de springsport klasse S (1,40 tot 1,60 hoog) tussen de grote paarden en is daarom ook goedgekeurd voor het Hannover en Oldenburger stamboek springen. De vaderlijn past in onze filosofie omdat we hiermee terug komen op de hengst Skowronek ox van de Crabbet stoeterij. De vader van Galan is Gadar een hengst die door de beroemde Shagya stoeterij Babolna uit Duitsland is gehaald om weer voor hun fokkerij in Hongarije te gaan dienen. De vader van Gadar is de Arabische hengst Diem ox die kort in Duisland heeft gestaan bij Stoeterij Ismer voor zijn export naar Amerika. Zijn vader is de beroemde hengst Negatiw ox v. Naseem ox. In de crisis van de jaren ’30 was Lady Wentworth van de Crabbet stoeterij genoodzaakt om paarden te verkopen waaronder de hengst Naseem ox naar de stoeterij Tersk in Rusland. De invloed via deze zoon van Skowronek ox is enorm geweest in Europa. De bij ons bekende NRPS hengst Krimh ox sport preferent prestatie heeft de hengst Naseem ox 3x in zijn pedigree (2x als vader van Negatiw ox).

De moederlijn van Galan is ook van grote klasse. Zijn moeder Aysha is elite verklaart en bracht een aantal goedgekeurde hengsten o.a. Grande Arab, Mesched, Emanuel. De vader van Aysha is de elite hengst Amor en de moeder Zunca komt uit een oude foklijn die terug gaat naar een militair gestut in Bukowina. Verder is Galan ingeteeld op de hengst van de eeuw onder de Shagya-Arabische paarden t.w. de bekende Gazal VII die met 19 goedgekeurde zonen tot de meest invloedrijkste Shagya-Araber hengsten mag worden gerekend. Verschillende van zijn zonen zijn ook bij het Hannoveraanse Verband, Trakehner stamboek en het Rheinlander verband goedgekeurd. De naam Amurath ox komt ook veelvuldig voor in de pedigree van deze merrielijn. De hengst Amurath ox, door keizer Wilhelm I in zijn stoeterij te Weil (Marbach) gefokt, heeft ook een grote rol gespeeld in de warmbloed fokkerij. Fokker van Aysha de heer Hugo Nagel (broer van de voorzitter VZAP) heeft veel succes gehad met deze merrielijn en was ook een grote fan van de Shagya’s. Om te bewijzen dat deze fors uitgevallen Arabieren veelzijdig en goede werkers zijn heeft hij een aantal keren zijn Shagya’s voor de wagen geshowd tijdens de Equitana. De combinatie van Galan met onze merrielijn pakt bijzonder goed uit en met name het fijne karakter van Moira is bijzonder te noemen.

Galan elite
Diem ox
Negatiw ox
Aysha
Gazal VII
Amurath ox

In bijlage pdf uitgebreide pedigree Moira en Galan.

pedigree Vidalls Moira
artikel Galan