De historie van onze Arabische merrielijnDe Arabische volbloed is een ras van meer dan vierduizend jaar oud en heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van diverse andere paardenrassen. De Arabier is een gespierd paard met stokmaat van circa 1,55 en een klein elegant hoofd met mooie grote ogen. Het vurige karakter in combinatie met het adellijke voorkomen en een grote intelligentie kenmerken het ras. De bedoeïen uit Saoedi-Arabië selecteerden hun Arabieren op het uithoudingsvermogen, hardheid, trouw en gehoorzaamheid om te kunnen overleven als bewoners van het woestijnachtige gebied. De Arabier moest grote afstanden kunnen afleggen en was voor de bedoeïen een zeer kostbaar bezit. Desondanks waren ze onverbiddelijk als een dier niet mee kon komen tijdens de tochten door de woestijn of een verkeerd karakter bezat. Tevens moest de Arabier zijn nut bewijzen bij de onderlinge gevechten tussen de verschillende stammen waarbij zijn snelheid en werkwillendheid op de proef werd gesteld. De bedoeïen hechten grote waarde aan hun merries en maakten onderscheid in vijf verschillende foklijnen, zijnde; Keheilan, Seglawi, Abeyan, Hamdani en Hadban.

De belangrijkste lijnen in onze stam zijn van de Seglawi en Hadban. De Hadban Arabier staat bekend als een echte werker met hardheid en een groot uithoudingsvermogen. De basis van onze merrielijn stamt af van de Hadban Arabier. De Seglawi Arabier stond met name bekend om zijn mooie exterieur en het adellijke hoofd en is bij onze lijn ingebracht door gebruik te maken van de hengsten Merzuk, Mesaoud en Skowronek. Door keizer Wilhelm I werd in Duitsland al eerder de stoeterij Weil (huidige Marbach) opgericht vanwege zijn voorliefde voor de Arabieren en zijn bekende hengst Amurath komt ook uit dezelfde Seglawi lijn.


Lady Anne Blunt van Crabbet, geheel rechts de merrie Rodania.

De Arabier zorgde voor bewondering en belangstelling bij een ieder die in contact kwam met het ras en zo ook bij de grondleggers van de Crabbet Stud in Sussex Engeland. Geïnspireerd door de invloed die de Arabier in de geschiedenis van de paardenrassen in Europa teweeg bracht en in het bijzonder bij het ontstaan van de Volbloed in hun eigen Engeland zijn zij zelf op zoek gegaan naar de oorspronkelijke Arabier om daarmee een stoeterij op te zetten. Wilfrid Scawen Blunt en Lady Anne hebben eind 19e eeuw diverse reizen gemaakt door Saoedi-Arabië om zelf een selectie te maken in het oorspronkelijke fokgebied van de Arabier, het Nejd gebied in Saoedi-Arabië. De naar Europa getransporteerde Arabieren werden gekocht op de markten in de grote steden. Het succes van hun fokkerij heeft name gelegen in het feit dat de selectie en aankoop van de beste Arabieren bij de bedoeïen door de Blunts zelf (Lady Anne sprak Arabisch) werd gedaan. Ondanks het feit dat de reizen in die tijd niet zonder risico waren is op deze wijze excellent uitgangsmateriaal voor de stoeterij bemachtigd.

Een van de eerste importmerries en zeer invloedrijk voor de Crabbet stoeterij was Rodania, een merrie gefokt in 1869 door de invloedrijke bedoeïenstam Ruala, werd door de Blunts aangekocht in 1881. Met deze merrie begint de eerst geschreven naam in onze merrielijn.

Samen met de hengst Hadban produceert ze een van de invloedrijkste merries van de Crabbet stoeterij Rose of Sharon. De hengst Hadban heeft maar enkele nakomelingen gegeven op Crabbet maar wel van een uitstekende kwaliteit. In 1892 krijgt Rose of Sharon het merrieveulen Ridaa van de hengst Merzuk. Met het gebruik van deze hengst Merzuk ontstaat de eerste combinatie van de Seglawi lijn op de overwegend Hadban gefokte Rose of Sharon.


Rose of Sharon --------------- Mesaoud ---------------- Berk

De belangrijkste hengst uit de beginfase van Crabbet is zonder twijfel de hengst Mesaoud welke als partner van Ridaa in 1900 voor de volgende merrie Risala zorgt. De hengst Mesaoud werd als 2-jarige aangekocht in 1891 bij de grote stoeterij van Ali Sherif Pasha met ca 400 Arabieren nabij Cairo in Egypte. De invloed van deze hengst op Crabbet en de huidige prestatie Arabieren is enorm geweest. Tevens gaf deze hengst zijn fantastische exterieur goed door aan zijn kinderen. Fokker Wilfrid Blunt omschrijft Risala als “the finest mare at Crabbet without question”. Deze goudkleurige voskleur met witte aftekening komt in de foklijn steeds weer terug.
In 1917 neemt dochter Judith Blunt de hoofdactiviteiten van de stoeterij Crabbet over en zij maakt veelvuldig gebruik van lijnenteelt (soms ook inteelt). Zij gebruikte dit om de goede eigenschappen vast te leggen in de volgende generatie en zorgde zo voor fokzuiverheid in het uitgangsmateriaal.

Door een erfenis en onder haar latere titel Lady Wentworth kreeg zij de mogelijkheden om de Arabieren fokkerij verder uit te bouwen. Over haar visie over de fokkerij heeft ze diverse boeken geschreven wat er voor zorgde dat Crabbet een begrip is geworden in de hele wereld. Tevens boekte ze veel successen tijdens de diverse keuringen en organiseerde ze jaarlijkse showdagen op Crabbet Park.

Risala krijgt in 1917 een veulen van de hengst Berk genaamd Rissla. De hengst Berk is een kleinzoon van Mesaoud zodat er lijnenteelt is toegepast op de belangrijke hengst Mesaoud. De hengst Berk is met name voor de beweging een waardevolle schakel. De Arabier werd met name geselecteerd op zijn capaciteit om grote afstanden te kunnen overbruggen en zodoende was de galop zijn beste gang. De hengst Berk heeft in de fokkerij naam gemaakt vanwege zijn kinderen met excellente gangen.


Rissla -------------------- Rafeef ------------------------- Risslina

Uit de merrie Rissla zijn veel bekende nazaten gekomen en door de wereldwijde belangstelling heeft deze tak zich enorm verspreid. Om enkele nazaten te noemen; de hengst Raffles is geëxporteerd naar Amerika en heeft daar een enorme invloed gehad op de fokkerij. De hengsten Priboj, Korej en Knippel in Rusland gaan allen terug op deze lijn en komen nog steeds vaak voor in de pedigrees van Arabieren in Europa. De lijn die we volgen voor onze eigen stam brengt ons op de merrie Risslina geboren in 1926 uit Rissla en de hengst Rafeef waarbij weer gekozen is voor lijnenteelt omdat Rafeef een kleinkind is van de merrie Ridaa.

De hengst Skowronek, een import uit Rusland, trekt de aandacht van Lady Wentworth en het lukt haar deze hengst te bemachtigen. Een gouden greep zou later blijken want de combinatie met de merries op de stoeterij Crabbet zorgen voor prachtige types. Skowronek heeft zelf een excellent exterieur, zeer expressief hoofd met prachtig grote ogen en een bijzonder fijn karakter hetgeen hem later de titel “hengst van de eeuw” opleverde. Hij wordt de lieveling van Lady Wentworth en zorgt voor vele kampioenen die extra faam brengen voor Crabbet.


Naseem ---------------- Lady Wentworth met Skowronek

Risslina heeft genetisch alle oude verervers in zich gecombineerd en wordt dan aangepaard met Naziri hetgeen resulteert in een merrie in 1939 genaamd Risira. De hengst Naziri is een combinatie van Skowronek uit de andere belangrijke merrielijn op Crabbet van Nefisa. De hengst Naziri heeft niet veel nakomelingen gegeven vanwege het feit dat hij slecht bevruchtte maar was in de overige prestaties beter dan zijn broer Naseem die wel veel nakomelingen heeft gegeven en het paradepaard van Crabbet en later stoeterij Tersk in Rusland was.

In 1943 wordt de merrie Risseefa uit Risira geboren van de hengst Faris die ook voortkomt uit de oude genetische roots van Crabbet.


Naziri ---------------------- Bright Shadow ----------------- Indian Magic

De merrie Rissada uit Risseefa wordt in 1955 geboren en heeft als vader de hengst Bright Shadow de latere supreme male champion in Engeland.

In 1957 komt Lady Wentworth te overlijden zonder opvolging voor de Crabbet stoeterij. De manager die jarenlang op Crabbet heeft gewerkt de heer Cecil Covey wordt in het testament benoemd als erfgenaam. Het is voor hem echter onmogelijk om in dezelfde omvang de stoeterij voort te zetten en zodoende worden er veel paarden verkocht. Met een beperkt aantal van de beste merries en enkele hengsten wordt de stoeterij voortgezet.

De merrie Rissada blijft op Crabbet en in combinatie met de laatste parel van de Crabbet stoeterij, de hengst Indian Magic, krijgt ze de merrie Shakra in 1959. De hengst Indian Magic is meervoudig kampioen en heeft als vader een van de beste zonen van Naseem de hengst Raktha. In deze periode worden nog steeds veel paarden verkocht en zodoende komt de merrie Shakra naar stoeterij Rondeel in Nederland.

De hengst Achim v. Noran met louter Crabbetbloed in zijn pedigree en mannelijk kampioen 1973 in Engeland is de vader van de in 1967 geboren Al Madina uit Shakra.

Vanuit deze interessante en genetisch volledig Arabische achtergrond is een combinatie gemaakt met de beste Welsh foklijnen op de bekende stoeterij Rondeel van mw. Peletier-Muller te Hoenderloo.

Het is fascinerend om te zien hoe groot de invloed van deze stoeterij is geweest en nog steeds is op de fokkerij in de hele wereld. Bij bekende stoeterijen in Europa, Rusland, Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland kom je vaak in de pedigrees namen tegen van de Crabbet Arabieren. Het is bijzonder om via het internet te ontdekken dat op diverse sites over de hele wereld wordt geschreven over de Crabbet stoeterij en dat de paarden om ons heen deel zijn in deze historie.

artikel Crabbet stoeterij

Het is een voorrecht om vanuit zo’n waardevolle basis verder te gaan en de selectie voort te zetten met deze adellijke paarden, vanuit een goed exterieur in combinatie met fijne karakters om te kunnen presteren.